tirsdag 10. november 2015

Fra spansk varme til de fantastiske Alper og Mont Blanc

Torsdag, 5 november 2015

Drar fra Sommervarme I Spania.

Dette reiser vi fra idag. Ikke verst på en camping dette!
Planen er nordover via Grenoble, inn I Sveits og så Romantische Strasse fra Fussen I Tyskland.

Grenoble er litt drøyt strekk idag  så vi bestemmer oss for å finne en camp I Avignon. Kommer dit tidlig ettermiddag, og får utsikt rett til Palais des Papes fra plassen vår.

Utsikt fra plassen vår
Spiser middag I bilen. Temperaturen er betydelig lavere her, men det er meldt sol og 18-20 grader både her og videre nordover en drøy uke framover. Så heldige vi er (bank I bordet, det er vintermåned!).

Fredag  6. November 2015

Det er store temperaturforskjeller på natt og dag,  så dampen fra Rhone ligger som tykk tåke mellom oss og Palais des Papes I morgentimene.

Vi bruker denne tiden til litt klesvask mm. Går etterhvert over broen til Avignon by. På broen har vi flott utsikt til Pont d'Avignon (Pont St-Benezet) ferdigbygd I 1185 , reparert og ombygget mange ganger før den sto igjen med kun fire sokler etter at de resterende ble skylt vekk på 1600 tallet. Broen stopper midt på elven og er et spesielt syn.



Tåken er borte. Det er skyfri himmel og varmt I sola, og for en by!! Innenfor den 4,3 km lange fantastisk godt bevarte bymuren er det en herlig blanding av nytt og gammelt, "typisk fransk", men også romersk inspirert. Her er det puls og sjarme!

Palais des Papes er enormt, og tar stor plass, visstnok verdens største gotiske palass, bygget når Pave Clement V flyktet fra Roma 1309. Det ble benyttet av pavene under de sterke splittelsen I den katolske kirke i det denne tiden.






Som sagt palasset tar stor plass, men byen har også smale gågater, spennende butikker og små kafeer, I tillegg til torget ved det flotte teatret. Her gjør de nå I stand boder og lys til julemarked, men det ligger nok noen dager fram I tid. Vi koser oss her I solen med deilig lunsj.












Etterpå var Johansen på shopping! Det ble både sko og genser på mannen som "hater shopping". Ikke gæli det.





Koselige smug


Vi tusler tilbake over broen I tussmørket til litt enkel kveldsmat og obligatorisk Skipbo .

Kjenner det begynner å nærme seg hjemreise, som jo også er en del av reisen. Prater litt om at vi fort kan komme til å tenke raskeste vei hjem, særlig når vi kjenner på kroppen at vi kanskje skulle vært hjemme og stilt litt opp for de nærmeste. Kommer allikevel til at vi skal "stick to the plan" og legger videre plan for de siste 14 dagene, med mulighet for endringer!😉

Lørdag, 7. November 2015

Sola skinner allerede til frokost, og vi legger ut på sykkeltur ifølge oppsatt turløype som vi har fått på campen. Deler av turen går langs elvebredden, så litt utpå landet. Det er supre sykkelveier, fullstendig utenfor trafikkårene. Langs elva (Rhone) er det flott,  men resten av turen er nok flottere vår og sommer. Nå er all frukten høstet, og det er lite løv igjen på trærne. Dette får nok gå på kontoen for fysisk aktivitet,  og ikke den helt store naturopplevelsen.

Om vi ikke har kurv med rødrutet duk, så har vi ihvertfall baguette! 


Langs elvebredden


Litt for mange høye gjerder og porter etter vår mening
Sen frokost og mangel på egnet rasteplass gjør at vi ender opp med å spise medbrakt lunsj I sola ved bilen når vi er tilbake etter ca 2 t. Det smakte godt her også.


Vi sitter ute så lenge sola er der, rydder litt og gjør klar til avreise imorgen.

Det blir rått og kaldt om kvelden nå,  så middagen, entrecôte,  blir stekt ute, men spises inne. Vi spiller litt og hører på (musikk) fransk radio før det er kvelden.

Søndag, 8. November 2015

Vi reiser fra det flate landskapet ved Avignon I flott høstvær og kjører gjennom (les: gjennom! Skandaløst?) Chateuneuf du Pape hvor alle vinrankene står klare for en ny vår. Det er lite trafikk, søndag, så det går greit å kjøre selv på motorvei. Etterhvert litt mer kuppet landskap, og vi begynner å skimte fjellene når vi passerer Orange og Valencé.




Vi kommer til Grenoble, ved foten av Alpene etter noen runder ut og inn av rundkjøringer og litt feilnavigering. Både her og I Avignon er det merkelige små trafikkmaskiner hvor veiene deler seg I små enheter som nesten kan se ut som sykkelveier. 

Siden vi begynte å snakke om Grenoble, har Tom Erik hatt denne irriterende sangen på hjernen: "I Grenoble skal vi slå dem, i Grenoble skal vi flå dem......" (for de som har levd en stund). Prøvd mange avledningsmanøver, men den sitter godt. Lurte litt på å gå over til "Nei, så tjukk du har blitt", men fruen synes det ble for treffende og trengte ikke den påminnelsen disse siste dagene av turen. 😉

Nok om det. Vi gjør en rekogniseringsrunde i området rundt campen etter å ha spist litt. Supre sykkelveier overalt. Dette skal testes ut imorgen. Selv om det meste er stengt finner vi en åpen baker så vi får brød til frokost.


Utsikt fra campen



Mandag, 9. November 2015

Starter dagen med noen praktiske gjøremål. Tom Erik sykler til butikken og handler litt, så undersøker vi litt I forhold til vinterlagring av "Burre" når vi kommer hjem. Han trenger litt innendørs beskyttelse til ny eier overtar? Det fortjener'n etter så god oppførsel gjennom 2500 mil!

Vi sykler inn til Grenoble by I deilig solskinn, men kjenner at luften er blitt skarpere, og at det er høst. Flotte sykkelveier helt inn til sentrum.




Vi prøver å finne turistinformasjonen, men etter å ha spurt oss fram et par ganger og fått "gode" forklaringer på fransk uten å finne fram,  synes vi ikke vi kan bruke all tiden på dette, så vi tusler heller litt rundt på "måfå". Vi spiser lunsj på den største plazaen,  går ned til havna der kabelbanen går opp til bastillen,  men den er "dessverre" stengt idag.


Synd banen var stengt idag! 😉



Viktor Hugos plass



Fristelser I vinduene!

Gjett hva som skjuler seg bak denne fine muren?

Tom Erik har fått ny "hårsveis" på hjemveien 
Rusler videre, tar et glass rødt ved Viktor Hugos plass før vi tar syklene tilbake til campen. Grenoble er en by som sikkert tar seg annerledes ut med blader på trærne og/eller snø på toppene rundt, men det er mye folk ute, og det er fascinerende å sitte å lytte til alle som prater I vei på dette nydelige språket (begynner å bli litt frankofil?). I tillegg er alle veldig hjelpsomme og imøtekommende selv om de prater I vei på sitt eget språk og antar at vi forstår  (og vi prøver!)


Tirsdag,  10. November 2015

Vi har sovet dårlig I natt.  Noen har drevet med oppussing, eller riving store deler av natten, og det har vært umulig å sove til tider. Har også på klokken for å komme oss tidlig av gårde.  Hjelper med en dusj og litt kaffe, før vi kjører mot Alpene, og for en dag det ble!


Vi forlater Grenoble

Noen ganger synes vi GPS'en tar seg for store friheter, og velger veier vi vanligvis ikke ville valgt, men idag er vi bare takknemlig!

Vi kjører mot Albertville,  gjennom sentrum som ser veldig koselig ut, for så å ta oss over fjellene på route des Grandes Alpes.








I fantastisk høstsol tar vi I øyesyn de vakreste landskap, snøkledde topper, grønnkledde gårder med kuer, esler og geiter. Vi kommer veldig høyt før vi begynner å nærme oss Chamonix.







På skyggesiden er det faktisk litt rim, så Tom Erik kjører veldig forsiktig. Vi har nok ikke mange dagene igjen med tørre veier for bobil med sommerdekk! Ankommer en bobilparkering like utenfor Chamonix med utsikt til isbreen.



Helt amazing! Vi bruker dagen her imorgen. Prøver å finne ut hva vi skal på egen hånd.  Her er det ingen bemanning, men de fasilitetene vi trenger, inkl. Free wifi I 4 timer!

Siste blogg skrives nok I slutten av neste uke. Vi beregner hjemkomst 20-22 nov.

3 kommentarer:

  1. Hej Tom Erik och Gunn Marie! Vi missade lappen på vindrutan!!! När vi kom tillbaka från Neuschwanstein var det mörkt ute och vi såg den inte... Vi såg den först nästa morgon... Så synd. Vi hade VÄLDIGT gärna träffat er igen! Vilket lustigt sammanträffande att vi var på Neuschwanstein samtidigt! Är ni på väg upp genom Tyskland? Har ni något annat planerat stopp på någon camping eller liknande? Säg gärna till när och var så kanske vi kan ses. Just nu är vi strax norr om Ingolstadt. Vi har ingen telefon men skicka gärna ett mejl till oss på kontakt@freedomtravel.se

    SvarSlett
  2. Har sendt mail 😁 fortsatt god tur

    SvarSlett
  3. Hei Tom Erik og Gunn Marie !
    Jeg fant bloggen deres etter å ha funnet linken hos Freedomtravel :-)
    Nå har jeg lest gjennom hele bloggen deres. Det ser ut til at dere har hatt en fantastisk flott tur, så nå blir vi enda mer inspirert til vår egen tur som starter 1. mai neste år.
    Vi kommer nesten til å følge i fotspora (hjulspora) etter dere, Nord-Norge først, deretter Russland, Baltikum og resten av Europa.
    Blogg har vi allerede begynt å skrive, litt sporadisk foreløpig med helgeturer nå i høst, og så legger jeg inn turer vi har vært på de siste 3 åra.
    Når vi starter vår lange tur til våren satser vi på å legge inn litt (nesten) hver dag, alt etter nett-tilgang.
    Vår blogg : http://janneogfrank.blogspot.no/
    Ønsker dere en god tur hjem til vinter-Norge :-)
    Med hilsen Frank Olsen

    SvarSlett