mandag 14. september 2015

Tilbake til «hverdagen» fra øyhopping i Hellas….

Nå har vi vært på «ferie» og øyhoppet på de små Kyklader i Hellas i 8 dager. Det har vært superfint!
Må innrømme at vi hadde noen runder, og at det var med blandede følelser vi dro inn i Hellas. Mest fordi det ikke føles helt greit å reise inn i et land med så mange utfordringer som «luksus»turister, når andre kommer i nød og fortvilelse. Mange vi har snakket med, både reisende og lokale er opptatt av utfordringene og ansvaret vi alle har overfor de stakkars menneskene som kommer over grensene til Europa. På den annen side, og for å lette vår egen samvittighet, så ville det neppe hjelpe Hellas at turistene svikter landets største næring i en tid med store økonomiske utfordringer.
Nok om unnskyldninger, og forsvar; før vi dro, dvs.

Onsdag, 2. september 2015
Vi reiser fra vår yndlingscamp Sunrise ved Ohrid etter morgenbad og frokost.




Kjører nordøstover i Makedonia og passerer grensen til Hellas rett etter landsbyen Bitola.
Vi kjører over skogkledde fjell og daler med få tettsteder. Det er ekstremt dårlige veier hele veien fram til grensa, og det er nesten ingen ved grenseovergangen.


Her får Burre ristet seg!

Det ligger noen små tavernaer like etter grenseovergangen, og her skulle vi nok stoppet, for vi begynner å bli sultne og det lenge til neste stoppmulighet. Etter forholdsvis kort avstand med litt dårlige veier i «solsikkeland» bærer det av sted på motorveier over mektige fjellpartier i Hellas.


Vi prøver å ta av ved en liten landsby, men her er det ingen som forstår engelsk. En dame får etter hvert forklart på litt tysk at de kun spiser på kvelden, så det serveres ingen mat nå….
Vi kjører videre, og har visstnok tatt av på en vei som leder tidligere ut til kysten. Finner tilslutt et lite spisested i Veroia. (kunne jo spist i bilen, men det er veldig varmt, og langs motorveien har det ikke vært mulig å stoppe.

Det er mulig det var sulten, men alle forventninger til et gresk måltid blir innfridd! Herlig mat med perfekt gresk salat og en sjelden god Tzatziki. Utrolig hyggelige folk, som også tilbyr oss å campe der. Vi hadde bestemt oss for å kjøre litt nærmere Aten, så vi legger i vei igjen. Finner en camp ved kysten som ikke trenger noen videre omtale. Vi drar i morgen tidlig!

Har glemt å nevne problemet løshunder, som har vært gjennomgående både i Albania, Makedonia og Hellas. De er sky og redde, og mange ligger påkjørt langs veiene, også på motorveier. Ifølge de lokale er det et stort problem at ingen kastreres og det bare utvikler seg. En albaner sier at mye mat som ellers ville blitt kastet går til disse hundene, og man kan faktisk se at få av hundene virker utsultet. På kveldene hører vi hundene «kommunisere» over store avstander.

Torsdag, 3. september 2015
Vi kjører X antall mil på motorvei. Her blir det lite lokalkunnskap å innhente. Det er store veier som går gjennom tunneler, skogkledde fjell og olivenlunder. I dag har vi i hvert fall bidratt litt til den greske statskassa (13 bomstasjoner, til sammen 76 Euro).
Skiltene peker mot Olympus (til høyre), Hellas høyeste fjell
 Vi har planlagt, etter tidligere god erfaring, å parkere bilen på Athens internasjonale flyplass mens vi er på øyhopping. De har tilbud på 32 Euro for 14 dager gjennom E-booking. Vi er litt usikre på om plassen (bobilplass), så vi kjører inn før vi bestiller, for så å finne ut at vi må bestille 3 timer i forkant for å få dette tilbudet. Så, hva gjør man i disse 3 timene, utenfor en flyplassparkering i 30-35 grader? Jo, vi stiller oss opp rett utenfor parkeringsingangen, pakker litt (nå er det oss og ryggsekkene), tar ut av kjøleskap og dekker på for å spise opp litt. Helt til Securitas-vakten kommer å banker på for å si at her kan vi ikke stå. Vi får ryddet av skinke, ost og brød i en fei og kommer oss av gårde etter litt anvisning. Finner et slags handelsområde utenfor og benytter sjansen til å gi Burre en skikkelig vask (for bare 150 kr) så han skinner, før vi reiser tilbake og parkerer på flyplassen.

Her får Burre skikkelig stell
Så blir det leting etter X96, bussen til Pireus gjennom haller og terminaler på flyplassen. Vi har bestilt veldig enkelt hotell i Pireus havn med håp om å komme ut på øyene i morgen. Har med «oppskrift» fra arbeidskollega Inge Ma, så nå er vi spente. Føler oss som skikkelige backpackere når vi svinser rundt på Athens International Airport uten egentlig å ha noe der å gjøre annet enn å lete etter riktig buss til Pireus. Det blir 1,5 time på full buss før innsjekking på 2-stjerners hotell Delfini i Pireus havn i 6. etg! (blir nok ikke en gjentagelse). MEN, vi blir glad over å se at hotellverten tilbyr et par familier med små barn ute på gata, billig overnatting i sene kveldstimer.

Vi har kjøpt båtbilletter før innsjekking på hotellet, og ser båten står fortøyd ved kaia.

Fredag, 4. september 2015
Vi står tidlig opp uten for mye søvn. Båten går 07.25. Vi er tidlig på plass og får oss fin plass på dekk.  5 timer til Naxos.

Soloppgang i Pireus






Avreise med Blue Star


Azurblått?
Ankomst Naxos
Her får vi tilbud i fleng om overnatting, og tilfeldighetene står oss bi. Vi får et fint rom med bad og balkong hos Studio Katarina for 35 Euro natta. Dette er ikke dyrere enn vi hadde betalt på en flott camping. Nå tar vi «ferie» og koser oss på Naxos. Har bestemt oss for ikke å stresse, så det er ikke sikkert det blir så mange øyer.
Har ikke skrevet noen utdypende logg over oppholdet vårt på Naxos, Khoufenissia og Folegandros. Dette er ferie-ferie, med sol, bading og god mat. Skriver derfor ikke detaljert logg fra dette, men viser utdrag fra bilder tatt disse dagene på 3 flotte greske øyer:







Solnedgang sett fra Taverna Kastro


Vandring langs strender på Naxos (Plaka)










På biltur på Naxos:
Landsbyen Filoti med Zevs i bakgrunn



Det er et stykke ned!





 Moutsouna bay på Naxos østkyst, sjarmerende lite sted.
Klassiske farger


Stuffed calamari (med tomat og feta)


På tur med Fun Car cabriolet (Fiat 500)

Her står jeg alene i varmen!

Svingete veier på høye fjell!



Avskjed med Naxos


Har søkt hyre hos Kapt. Sabeltann!

Nærmer oss Khoufonisia!



Tatt fra lunsjbordet, rett og slett!


Nytt ikon til kirken blir høytidelig håndtert!

Noen som husker Andantino fra barnetv?



Folegandros!



Vi legger til!


Vårt lille krypinn på Folegandros


Hyggelig sted å sitte å betrakte folk som rusler forbi


Kastro, inne i Chora, en borg med over 1000 år gamle bygninger, fremdeles i bruk og bebodd:

 







Kirken på toppen av Folegandros

Oppe ved kirken

Gjeter, rop på meg da vel!!

På vei ned igjen



Chora, ytterst på klippene

Stranda en liten busstur unna





Noterer kun noen erfaringer, som kanskje kan komme med senere:
Naxos, fantastisk flott gamleby og sjarmerende havn. Flotte sandstrender en liten busstur unna. Fin opplevelse å leie bil og kjøre på øya.

Khoufenissia. Liten og autentisk. Veldig flat, så mye vind. Koselige småstrender. Traff hyggelig britisk par fra Southampton som vi hadde en hyggelig senkveld med på liten pub.

Folegandros. Favoritt! Liten og fantastisk sjarmerende landsby (Chora). Overnattet 3 netter på Evgenya rooms (50 meter fra hovedgata). Kort busstur til havn og strender. Kan bruke «transportbåter» til flere bukter.

Reisetidspunktet til øyene er nok perfekt mht pris. Det var nå halv pris på romleie! Færre turister. Naturen er dog preget av «høst», tørt og lite frodighet, MEN fantastisk god frukt og grønnsaker!
Vi burde nok lagt opp turen mer kronologisk, for det ble litt for lange båtturer (som hver ble nesten en hel reisedag). Reiste litt for mye på kryss og tvers.
Spist mye god mat og notert gode tips! (med unntak av litt mye pommes frites).
---------------
Lørdag, 12. september 2015
Retur til Pireus midt på dagen. 5 timer på Seajet (katamaran)! Utrolig kjedelig, og ingen muligheter for å komme på dekk.

Tar inn på forhåndsbestilt hotell Triton (3-stjerners, veldig bra!) ca kl 20. Vi har valgt å vente til i morgen med å starte på videre kjøretur. Går ut å spiser en enkel middag i et typisk havnestrøk, dvs nok ikke den mest sjarmerende delen av Athen-Pireus.
Legger plan for videre reise (i hvert fall noenlunde).

Søndag, 13. september 2015
Sover lenge. Tar X96 til flyplassen hvor Burre står og venter, like blank og fin som når vi dro.




















On the road again (13.30)!

Vi kjører motorvei mot Korinth før vi tar videre veivalg. I motsetning til ute på øyene er det fremdeles grønne områder på fastlandet. Har fått gode forslag fra «gresk nabo» på Khoufenissia om fine steder å besøke på Peloponnesia, så vi velger «benet i midten» på denne halvøya sydvest for Athen.

Etter hvert som vi kjører ut på Peloponnesia blir landskapet frodig og variert. Grønnkledde fjellpartier og åser. Vi tar av ved Tripoli ned i det «midterste benet» av halvøya mot Mani. Kurs mot Gythio. Dårlige veier, men koselig tur i vakkert landskap og små landsbyer.



Vi kjører helt ned til Gythio by med idyllisk beliggenhet ved vannkanten (det Joniske hav). En koselig by som tidligere har vært rasert av jordskjelv.
Etter å ha kjørt langs vannkanten i ytterligere 5 km kommer vi til en flott camping. Vi bestemmer oss for å være her et par dager for å vaske litt tøy og justere inn «hverdagen» etter øyhopping.


Ute på øyene var tyskere og nederlendere «skiftet ut» med grekere, franskmenn og amerikanere, mye unge mennesker. Her på fastlandet og camping treffer vi igjen tyskere og nederlendere på tur.


Mandag, 14. september 2015
Valgdag hjemme!
Vi er tilbake til «hverdagen» og nyter livet ved nydelige Lakonikos Bay. Sesongen er på hell, men strendene er fremdeles like flotte, vannet lunket, gratis solsenger og det er stille og rolig.





Skriver blogg, soler oss litt og bader i deilig grønt hav. Det lufter bra, men det er bare godt. Vi har fått flere gode tips av lokalpatrioter, så når vi nå snart har fått nok av soling og bading for en stund er vi klare for andre opplevelser.

Har ikke mer enn skrytt av fred og fordragelighet, før vi omkranses av minst 20 bobiler fra Nederlandsk karavanklubb. (Vi står midt iblant dem)!

3 kommentarer:

  1. Alltid like spennende å lese bloggen deres. Vi kan levende forestille oss det som beskrives og igjen - er vel bare misunnelig.
    Og så en liten korrektur : Båter ligger fortøyd, de står ikke!

    Klem fra Svein-Erik

    SvarSlett
    Svar
    1. Den er grei, Svein Erik. Skal huske kommentaren din til en senere anledning. Ses snart! Klemmer fra oss på vei nordover fra Hellas mot Albania. Tar ferge fra Vlore I Albania på fredag over til Brindisi I Italia.

      Slett
  2. Fin blogg:)

    Klem fra Hannis:) your lovely daughter♥

    SvarSlett