fredag 14. august 2015

Tilbake på tur, med kurs mot syd!

Torsdag, 6. august 2015
Vi returnerer til Riga etter en fin drøy uke hjemme med familie og venner. Vi lander ca kl 22.30, og her er det SOMMERVARMT!
Burre ser ut til å være i fin form, dvs akkurat som når vi dro, så dette har vært en trygg og rimelig oppbevaring mens vi var hjemme. MEN vi hadde glemt å slå av 12 V batteriet i bodelen, så det var flatt, dvs lite lys og ingen alarm. Det lades fort, så no problem. Siden det er såpass sent så overnatter vi på flyplassparkeringen til i morgen.

Fredag, 7. august 2015
Vi våkner av mye trafikkstøy. Kanskje ikke så rart mtp at vi faktisk er på en flyplassparkering. Er allerede på tur kl 10 (ikke verst vel, Svein Erik ;).
Vi har sett litt på vær og temperaturer i Europa og bestemt oss for å reise mot sjø litt tidligere enn planlagt, dvs vi dreier mot vest slik at vi når kysten i nord Italia eller Kroatia for så å kjøre sørover derfra, men her skal vi ha litt badeferie(r).
Vi kjører over grensa til Lithauen i retning Kaunas. Når vi kommer over til Lithauen ser vi litt mer åpent landskap og synlig bebyggelse i motsetning til de andre baltiske statene. Vi spiser lunsj på en nydelig taverna (100 kr for lunsj, drikke og kaffe til to!)





















Slik ser det ut utenfor en vanlig taverna i Lithauen...


Vi ankommer Kaunas ca kl 16.30. Det har vært mye veiarbeid, men det er nok nødvendig, for det er mye dårlige veier. Vi finner en camp ved en innsjø med flott sandstrand. Her har selvfølgelig alle behov for å komme. Det er over 30 i lufta, og vi er midt inne i Europa. Vi tar sommerens første og andre bad kl 19 på kvelden. HERLIG!!!

Her var det mange ut i de sene kveldstimer
Vi skjønner at vandring og utforsking av byer må nok legges på «is» en stund, og vi for ta det som det kommer. I dag er vi skikkelig på campingferie!!
Det tar litt tid før kjøleskapet kommer i gang igjen etter at vi kom tilbake, så kald drikke er det dårlig med. Heldigvis er det både butikk og pizza take away over gata. Det passer bra i dag!

Lørdag, 8. august 2015
Morgentur inkludert morgenbad og frokost ute. Det er sommer’n sin det!


Det er varmt, så vi tar det slow, men bestemmer oss for å kjøre videre. Det er deilig med A/C i bilen. Vi kjører en del på motorvei, men tar også av for å kjøre litt andre veier. Her kjører vi gjennom mange småsteder, og vi kommer til et nydelig sted for å slappe av og spiser lunsj.
«Fakta»: De baltiske stater kan sitt kjøkken og legger mye vekt på å gjøre spisestedene innbydende! Her sitter vi ute og spiser sammen med både turister og en gjeng fra Hells Angels, mens personalet pynter til selebert selskap.


Vi fortsetter mot Polen, og det er ikke fritt for at vi tenker flotte soppskoger når vi passerer skog etter skog. I tillegg sitter mange langs veien og selger flotte steinsopp og kantareller.

Vi skjønner også at vi er midt i slåttonna, for det er ikke få traktorer og skurtresker vi passerer på veien, også på motorveien! Det er som oftest kun en fil i hver retning og mange farlige forbikjøringer.
Storken er et hyggelig innslag på veien. Kun to steder har vi sett den på redet, men de fleste koser seg på nyslåtte åkere, så ungene er nok ut av rede nå.

Planen er å finne en camp ved de Mazuriske sjøer i Polen. Vi har ikke mer enn passert grensa før vi opplever litt mer kupert landskap, og skilt og kjøreregler må innarbeides. Det er ikke fartskilt overalt, men symboler som avgjør fartsgrensene. Får det litt under huden etterhvert.

Etter mange «rare» smale veier finner vi en camp, men den er overfylt. Det er forståelig at det polske folket søker de få stedene som byr på vann, og her var det superfint. Vi kjører tappert videre, og når vi tror vi har en vei å kjøre, dukker det opp et campingskilt. Det er en fin camp, selv om sjøen her ikke frister til bad. Billigste campen hittil, 10 Euro alt inkl.

Ikke veldig folksomt her
Vakker solnedgang i Polen
På en liten brygge ved campen


Selv her i Polens småsjøer kan man ta seg fram i seilbåt



Selv om ikke bebyggelsen er direkte vakker, er dette allikevel
en flott sommerkveld med fin solnedgang over vannet!





















Vi sitter ute til det blir levelig i bobilen før vi legger oss. Vi planlegger litt rute videre, og gjør noen andre prakiske gjøremål, i vårt tempo… Det gjør seg jo ikke sjæl hvis ikke vi gjør det ;)

Søndag, 9. august 2015
Kjøredag!
Det kommer en real regnskur mens vi spiser frokost. Det er allikevel like varmt, 33 grader, og det klarner raskt opp.

Fremdeles mye dårlige veier, og derfor også veiarbeid. Særlig langs hovedveiene. Stopper innimellom for å strekke på bena og leske oss litt. Folk har samlet seg de få stedene man kan kjøle seg i vann, om det så bare er for å stå med bena uti elva! Vi kjører gjennom store områder hvor markens grøde dyrkes, både korn, grønnsaker (mye paprika) og frukt. På veien har vi også stått i kø pga bilulykke, og vi ser mange små symboler langs veien på at dette skjer ofte.

Vi nærmer oss Warka (hvor det er camp). Her er det storproduksjon av frukt og vi ser en stor saftfabrikk. Vi har ikke mer enn tenkt tanken på at her er det farlig tørt før vi ser at en eng er i full fyr.

Warka ligger langs elva Pilica, som er en attraktiv padleelv i Polen. Campen er stor og fin og har flotte sanitærforhold, men her er det ikke mange gjester.

På vandring langs Pilica ved campen.

Vi erfarer at det er dårlig med engelskkunnskaper rundt om. Det må alltid hentes noen som kan, men når det ikke er mulig er det godt man har mime-erfaring fra «Fantasi». Det lar seg alltids ordne, og det mangler ikke på velvilje!

Mandag, 10. august 2015
Nok en kjøredag, nå mot Krakow. Vi velger noe avvik fra E-vei. Her kjører vi gjennom mange landsbygder og små tettsteder. Sett fra utsiden må de nok sies å fremstå grå og triste. Fraflyttede steder blir stående med grå mur og forfallent treverk. Igjen er det mye dårlige veier, men det glimter til innimellom.




Tettsteder langs veien... i farta!








Vi finner fram til et vann på Google maps ved Sielpa Wielka. Dette er et ferie og rekreasjonssted og vi stopper for lunsj og deilig bad i et vann hvor alle ønsker å kjøle seg ned. Dette var godt!

Her må det avkjøles! Blir litt mindre kritisk til badevannet, når temperaturen går over 30,
men må innrømme at jeg ikke dukket under med hodet her.


Alle uti!












Vi kjører så videre på noen sideveier før vi treffer E77.  Det er ikke mange bobiler langs veien, Tror vi kan telle på to hender de vi har møtt siden vi dro fra Riga.

Det er igjen mye veiarbeid, men kommer fram til Krakow tidlig kveld. Første campen er full, men GPS’en leder oss til neste (på veier som antagelig bare en GPS vet om!!) Her er det også ganske fullt, men vi får oss en plass.

Vi planlegger å gå inn til Krakow i morgen (ikke helt friskt kanskje?). Snakker med Hanne i Sør-Afrika på telefonen og sitter ute til det igjen blir levelig i bobilen.
Til tross for at det er veldig varmt, går det greit å sove etter mye gjennomtrekk.

Tirsdag, 11. august 2015
Tom Erik og Gunn Marie gjør ting de ikke burde. Dvs gå inn til Krakow by i 30 grader +.
Vi går inn de 4 km fra campen, med tanke på at vi kan ta taxi tilbake på kvelden.




Hyggelig spasertur langs elven inn til Krakow, men helt nødvendig med noen vannstopp!





Krakow, from a distance....

Krakow, Polens gamle hovedstad har mye å vise fram, men vi hadde nok sett mer og fått et litt annet inntrykk dersom det hadde vært litt svalere. Vi tok os stort sett fra pitstop til pitstop. Fikk vært oppe på borgen og innom Maria kirken, da.


Paven er på plass!


Inne i markedshallen

Town square med markedshallene


Maria kirken var flott, både utvendig og innvendig!

Town square!



Her var det mulighet for avkjøling!!!


Vi velger å sitte inne på restaurant med A/C til lunsj. Forretten, som vi delte, var deilig, og hadde nok holdt som fullverdig måltid, men porsjoner her har vi ikke lært oss ennå.


Vi tar taxi tilbake til campen når det begynner å bli kveld. Da er vi forsynt, og det er deilig å sitte ute på sval sommerkveld. Det er ikke fritt for at det muligens ble et glass for mye i kveld. I morgen skal vi foreta en mer passende aktivitet ift temperatur!

Onsdag, 12. august 2015
I dag skal vi til saltgruvene i Wielicka, kun et par mil fra campen. Vi planlegger å kjøre videre derfra etter besøket.

Det er varmt å stå i billettkø, men det er deilig å tilbringe 3 timer i litt svalere miljø enn vi er vant til nå. Saltgruvene er imponerende, særlig med tanke på hva gruvearbeiderne har stått i med risikofylt arbeid for å utvinne salt i en tid da det var like verdifullt som gull. De fikk heldigvis godt betalt, og det førte status med både for de og for området her i Polen. Dette var nok før HMS ble et begrep! Vi var 135 meter under havflaten, og vandret 3 km i korridorer, svære kammer, kapell og utvinningsområder. Her er det laget fantastiske skulpturer av saltsteinen. Treverket som skulle demme opp for erosjon holder seg nærmest vedlikeholdsfritt pga saltet.

På vei ned 350 trappetrinn!


Her er det bare å forsyne seg
"Spaghettisalt" henger i taket
 
Legende gjenskapt i saltstein

Regjerende konge i den "gyldne" salttiden

Kilometervis med gruveganger.
Saltet på vegger og gulv kan kjennes og smakes

Jesu siste måltid gjenskapt i saltstein på veggen


Et av tre kapell vi besøkte nede i gruvene

Vannet inneholder 30% salt. Her hadde det vært vanskelig å drukne....

Her er det høyt opp, og store saltblokker
ble fraktet mellom nivåene

Visuelt og musikalsk innslag



















Etter denne flotte opplevelsen tar vi fatt på veien videre. Vi har funnet et mål ved en sjø like etter den østerrikske grensa, men det er enda et stykke dit.

Vi har ikke kjørt så lenge før varsellampen i bilen lyser, og Tom Erik gjenkjenner symptomene fra tidligere. Altså antagelig elektronikk for styring av sylinder som må skiftes ut. Vi leter fram en camp så nærme som mulig, og finner en i Bielsko-Biala. På veien ser vi flere verksteder, og noterer et par av dem. Vi planlegger å ta kontakt i morgen tidlig.
Vi kan se at vi nå befinner oss i en bedre situert del av Polen. Her er standard på hus og områder generelt betydelig bedre enn lenger nord.
Campen vi kommer til er fin, og hotellet som ligger inntil, byr på fantastisk god middag. Vi burde bare ikke ha bestilt forrett. Den hadde nemlig vært god nok middag i seg selv (nydelig kyllinglever med bacon, epler og løk, mmmmm).


Dette ble i meste laget etter fullverdig forrett....
Kanskje ikke helt hva man forbinder med camping......


Tar tidlig kveld etter å ha funnet telefonnr ++ til aktuelle bilverksted.


Torsdag, 13. august 2015
Sitter nå på terrassen på et hotell utenfor Bielsko-Biala og skriver blogg. Vi ble kjørt hit av verksmesteren på Auto-Alex. De har bestilt deler til nye sylindere og lovet oss dette fikset i morgen.

Har også vært noen timer på verkstedet og ventet på at de skulle få tak i deler. Ellers tuslet litt rundt i nærområdet og spist lunsj på pizza-restauranten her

Vemtetid i parken er ikke å forakte
Hotellet er nesten helt nytt, flott standard og veldig billig, så vi skal vel klare det til i morgen. ;)

4 kommentarer:

  1. Godt å høre fra dere igjen og som tidligere fine historier og bilder. Opp om morra'n er bra, blir så mye mer igjen av dagen - har jeg hørt...
    Seilbåt, Krakow og saltgruver, her var det mye kjent. Håper bilen blir fiksa og at den holder, god tur videre.

    Svein-Erik

    SvarSlett
  2. Bilen er fiksa og vi er ved neusiedl am see v ed Wien. Varmt og godt men tilgang på badevann! Hils!

    SvarSlett
  3. Bilen er fiksa og vi er ved neusiedl am see v ed Wien. Varmt og godt men tilgang på badevann! Hils!

    SvarSlett
  4. Bilen er fiksa og vi er ved neusiedl am see v ed Wien. Varmt og godt men tilgang på badevann! Hils!

    SvarSlett